Zomaar wat leesvoer

Zo tussen mei en augustus 2015 las ik onderstaande boeken. Allemaal ter ontspanning, sommige romans, maar vooral theologie/pastoraat, als vervolg op de cursus PPT. Het zijn stuk voor stuk heel goede boeken, maar de allereerste heeft me heel erg veel geleerd en me veranderd, doen groeien in geloof.
Hieronder een kleine beschrijving en beleving bij het lezen van. En de prijs van het boek, al kan dat natuurlijk wel weer veranderen.

Leef Koninklijk. Een prachtig boek met voor mij voor nieuwe dingen. Geschreven door Martin Koornstra, de man achter Royal Mission. Geef God de eer in je leven die Hij toekomt en leef gehoorzaam voor Hem. Durf daarbij te doen wat Hij van je vraagt, dus: stap uit de boot. Hierdoor ben ik me erg bewust geworden van eht feit dat het Konikrijk hier al is. Dat ik er al een onderdeel van ben en vanuit de positie als koningskind mag leven en er mag zijn. Door Zijn woorden, werken en wonderen in mij en door mij heen.
Prijs: kost nu via de site van Royal Mission tien euro.Woorden hebben kracht. Van de bekende auteur Wilkin van de Kamp, de man achter Vrij zijn. Wat doen woorden met mij, wat doen mijn woorden met anderen. Ben ik me daarvan bewust? Over negatieve en positieve woorden, zegenen en vloeken en Gods woorden voor ons. Het heeft mij bewust gemaakt van hoe woorden kunnen schaden en hoe ze tot bloei kunnen brengen. 
Prijs: € 15,95

Het woord krijgen. Deze Veenendaalse auteur Nico van der Voet bespreekt allerlei manieren van het woord krijgen in een christelijke gemeente. Van bijbelvertelling tot preek. Erg nuttige tips staan er in die ik wel ga gebruiken als ik eens een meditatie moet mag houden of zo. De makkelijke schrijftaal sprak me erg aan en het boekje bleef me boeien van begin tot eind. Nu oppassen dat ik niet door dit boekje anders naar een predikant gaat luisteren. Deed ik wel toen ik er in bezig was. Beter is bij het Woord te blijven :) 
Prijs: € 17,90

Pareloester. Tijd voor even iets anders . Dit boek lag al op me te wachten sinds Moederdag. prachtig geschreven door een geliefde auteur en goede 'zus' van mij. Je leest over een getrouwd stel die de zorg krijgen voor hun gehandicapte dochter. Hoe ze mantelzorger werden, pijn leden en uit elkaar groeiden. Ik herkende veel van hun pijn, hun verdriet, hun omgaan met elkaar. Mooie leerpunten. Het slot is goed, ook een leerpunt. Niet alleen liefde, ook trouw is in het huwelijk verweven!
Prijs: € 9,99

Snoeitijd, geschreven door Joke Verweerd. Ook erg mooi, lekker ontspannen, maar toch erg diepgaand. Sprak me minder aan omdat het minder herkenbaar is natuurlijk. Gewoon heerlijk om te lezen. Mooi hoe Joke het snoeien op een kwekerij verbindt met het snoeien in eigen leven en ziel en daar betekenis aangeeft bij de hoofdpersonen.
Prijs: € 13,00

De kracht van een biddende vrouw. Dit boek las ik deze zomer opnieuw. Nooit erg om bezig te zijn met gebed en dan nog speciaal voor je man. De auteur neemt dertig onderwerpen ter hand, te beginnen bij 'zijn vrouw, zijn werk, zijn financiën, zijn seksualiteit' tot 'zijn angsten, zijn bestemming, zijn geloof, zijn toekomst'.
Het is goed te beseffen dat mannen anders in het leven staan dan vrouwen. Stormie Omartian schrijft vanuit de ervaring en soms ben ik een beetje sceptisch want op het gebed gaat bij haar alles goed. Toch merk ik zelf dat er hier in huis ook dingen veranderen. Is even de vraag: ben ik zelf degene die veranderd op mijn gebed, ter voordele van mijn man of is hij het? Volgende vraag: maakt dat uit? Als we God aan het werk zien is het goed. Heel goed om weer eens even te hebben gelezen en gebeden. Nu volhouden, elke dag weer wat onderdelen er uit pakken die van belang zijn. Voor alle duidelijkheid: dit ben ik niet gaan lezen in verband met huwelijksproblemen of zo :) Is voor elke getrouwde vrouw aanbevolen.
Prijs: € 14,95

Dagboek van Anne, gevangen in misbruik. Ontroerend en heftig boekje over seksueel misbruik van een meisje en jonge vrouw, gekoppeld aan haar problemen later, in huwelijk en gezin. Ook autisme komt aan bod, evenals uit huis plaatsing van één van de kinderen. Schrijnend! De auteur Anne Nood, (pseudoniem) is een vriendin van mij. Het boekje las daardoor extra zwaar. Goed te lezen wat misbruik met iemand doet en vooral dat het niet oplost.
Prijs: €13,95, via freemusketeers.nl


Allah weet het beter, wie ben je als je moslims ontmoet? Dit boekje beschrijft de verschillende soorten geloof van moslims. Net als bij christenen, zijn er lagen. Het beschrijft hun manier van leven en denken. Als christen goed te weten, zodat je, als je contact aangaat weet waar je op moet letten. Ik heb niet veel contact met moslims, al komt dat door sporten wel een beetje meer. Maar ik vond het vooral interessant om te lezen. Werk je met deze mooie mensen, dan is dit boekje echt een aanrader, omdat er vele praktische tips in staan. Geschreven door Monique Samuel en Cees Rentier
Prijs:€ 6,00

Het verlangen van God. Henk Binnendijk is natuurlijk erg bekend en ik heb veel boeken van hem gelezen. Ik hoorde hem een lezing houden over dit boek en was direct enthousiast. De auteur beschrijft het verlangen van God. Is dat komen tot je bestemming? Komen tot Zijn doel voor jou? Of gaat dat dieper? Heel verrassend voor me was waar hij op uit kwam. Het verlangen van God is veel intenser. Hij wil ons maken naar het beeld van Jezus, zodat wij weer bij Hem passen, als Zijn Bruid , passend bij de Bruidegom. Er zijn twee godsdiensten: de dienst van de mens aan God, de dienst van God aan de mens. Alleen die laatste brengt je bij Gods doel. Daar hoort bij: veel stilte, luisteren naar God. Wachten op Hem en doen wat Hij zegt. Aan de hand van Bijbelse voorbeelden gaat de auteur de Bijbel door en maakt hij zo Gods verlangen duidelijk.
Prijs: € 14,99

Zorgen voor anderen, Kees Roest e.a. Dit boekje sprak me vooral aan op de titel en ondertitel: Met mantelzorgers in balans blijven. Het spreekt natuurlijk vanzelf dat ik me regelmatig aangesproken voelde bij het lezen van dit boekje. Aangesproken als mantelzorger. Al voel ik dat niet, zo wordt het wel gezien. Er werden veel herkenbare dingen besproken, als: zorgen voor je kind, overbelast en moe, delegeren en delen. Er stonden niet veel nieuwe dingen in voor me, maar wel dingen die ik weer eens ga lezen als ik bijvoorbeeld mantelzorger wordt voor mijn ouder(s). Want dat is heel anders dan voor je kind (in ons geval). Dan krijg ik waarschijnlijk te maken met lichamelijke en psychische klachten, aftakelen van het lichaam, zorg delen met broers en zussen, omgaan met professionals. Voor alles staan mooie tips, de kansen en valkuilen worden goed beschreven. Waardevol als je in zo'n situatie zit.
Prijs: € 14,90

Samen dansen in de kerk. Als mannen en vrouwen op God lijken. Ook hier sprak vooral de titel me aan. Samen dansen? Dat lijkt me wel wat :). Maar het was heel bijzonder te lezen hoe Almatine Leene naar aanleiding van de man /vrouw kwestie in de kerk dit boekje schreef. Over God als Drie-eenheid, hoe ze alle drie Hun taak hebben, maar toch één zijn. Vanuit dat oogpunt beschrijft ze haar standpunt. Ze beschrijft hoe God Zelf aan het werk was/is. De teksten die in het nieuwe Testament genoemd worden over de verschillen tussen man en vrouw en hun taak in de gemeente worden uiteraard goed besproken en uitgelegd. Uiteindelijk komt ze tot een conclusie waar ik het erg mee eens ben. welke dat is, lees je zelf maar... 
Prijs: €12,50

In het diepste van de ziel is niets te zien. Aanbevolen door een leerkracht van PPT en enthousiast 
over deze vorm van therapie kocht ik dit boekje. Ik houd er wel van, een beetje provoceren. (= uitlokken, uitdagen om een reactie uit te lokken) Door heel erg mee te gaan met mensen, of juist door cru te reageren, hen aan het denken te zetten. Het werkt hier thuis ook nog wel eens. Dat probeerde ik natuurlijk direct uit. :)  Auteur Jeffrey Wijnberg beschrijft vanuit zijn eigen praktijk. Hij geeft goed af op de 'normale' manier van werken door therapeuten in Nederland. Het lijden hoort er bij in deze wereld, maar we zijn dat niet meer gewend en willen dus voor alles een therapeut en oplossing. Ik ben dat wel met hem eens. Soms vind ik wat hij schrijft net wat tè. Niet iedereen kan provocerende opmerkingen aan. Maar ja, als je je aanmeldt bij zo'n therapeut weet je vast wel waar je aan begint. Voor mezelf neem ik de leerpunten er uit, laat de rest wegglijden, blijf ik met respect en kostbaar met de medemens omgaan, net als de auteur zelf doet.
Prijs: € 39,95 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een berichtje achter, dat waardeer ik en lees ik met plezier!