Passend onderwijs
Yes, ik mag lekker naar een gewone school!! Zo zal mijn zoon zomervakantie 2012 ongetwijfeld lopen te jubelen. Hij zal uit z’n dak gaan, elke dag weer en het uitschreeuwen: ‘Yes, ik mag naar een gewone school’. Heerlijk, een grote school met wel 30 kinderen in de klas. Met maar een leerkracht om te plagen. Heel veel zelfstandig werken. Veel lawaai. Lekker weinig concentratie. Een plein vol, met alle kinderen uit alle klassen. Veel lastige kinderen. Veel pestkoppen. Veel ettertjes. Veel treiteraars. Een paar sociale brave burgertjes…
Yes, ik mag naar een gewone school, zo zal mijn zoon juichen…
Passend onderwijs noemen ze dat in Den Haag. Onderwijs op maat. Al wel eens van gehoord? Leerkracht, houd je vast, want nu komen alle kinderen integreren op jouw school. Weigeren mag niet, aannemen zul je ze! Alle blinden. Alle rolstoelers. Alle doven. Alle ADHD’ers. Alle autisten. Ja alle gebrekkigen moeten welkom zijn. En uiteraard gaat dat goed. Tuurlijk, het moet goed gaan, want Den Haag regelt het.
Eens, lang geleden maakten ze speciale scholen, nota bene in 4 groepen, voor 4 verschillende soorten bijzondere kinderen. Maar ja, duur is dat wel. Dus, onder de mom van een nieuw integratiebeleid komt dat in 2012 allemaal te vervallen. De hoge pieten regelen het zo, vanachter hun bureau. Geen verschillen, allemaal gelijke kansen, iedereen hetzelfde onderwijs. Het maakt niet uit wie je bent. Wat je doet. Hoe je denkt. En of je al die ‘gewone’ dingen wel aankan. Kom op, integreren maar, zo roepen ze enthousiast vanachter hun prikkelarme werkplek. Jazeker, dit gaat het helemaal worden, goed plan ministers!!
Yes, ik mag naar een gewone school, zal zó mijn zoon juichen?
Mijn schrik was groot toen ik hiervan hoorde. Passend onderwijs, onderwijs op maat, voor iedereen even goed??? Ik zet er heel veel vraagtekens bij. Maar ik weet: zelf beslissen mag ik niet. Nee, Bureau Jeugdzorg komt eraan te pas en zal de beslissing voor ons nemen. Gezien het regeringsbeleid zal het een beslissing zijn, die wij niet kunnen volgen. Een beslissing die ten koste gaat van ons kind, van ons gezin. Ten koste van zijn nu zo vertrouwde school. Maar vooral ook van zijn mogelijkheden en talenten. Hoe zal het gaan? Ik zie het al helemaal voor me:
Help, ik moet naar een gewone school, zo zal mijn zoon huilen.
Een grote school met heel veel klassen. Wel 30 kinderen in de klas. En vóór de klas maar een leerkracht. Veel ettertjes. Veel pestkoppen. Veel prikkels van geluiden en fel licht. Een krijsend, niet meer op te voeden kind. Een overspannen juf. Vermoeiende dagen, slapeloze nachten. Ouders, die er aan onderdoor gaan omdat het kind zich thuis afreageert. En dan? Met z’n allen naar Bureau Jeugdzorg, vragen we uithuisplaatsing aan en psychische opvang voor alle ouders. Maar daar is wel een wachtlijst voor, natuurlijk…Nu maar vast aanmelden dus..
Aline
Ik hoop dat het allemaal binnen de perken blijft.
BeantwoordenVerwijderenEn laat jouw zoon maar lekker op zijn eigen school blijven. Een mooi collumn. Mijn schoonouders hadden het over jouw stukje in de krant! ( in positieve zin)
Eerst nog maar eens afwachten of het echt gaat gebeuren!! Ik zie dat scholen daar nog helemaal niet klaar voor zijn..
BeantwoordenVerwijderenGoed geschreven trouwens!! Echt knap!
Het gaat zo niet gebeuren hoor! Het bijzonder onderwijs blijft echt wel bestaan, er zullen alleen wat verschuivingen komen binnen de beslissingsbevoegdheden, en de basisschool (de reguliere dus) wordt er verantwoordelijk voor dat elk kind op de juiste plek terechtkomt.
BeantwoordenVerwijderenHa, daar ben ik weer. Ik heb een stukje voor je waar staat wat ik hierboven bedoelde (en het is toch iets anders, in mijn herinnering is het zo dat de school waar een kind wordt aangemeld, verplicht wordt om de beste plek voor het kind te zoeken, dus je wordt niet meer van het kastje naar de muur gestuurd): http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/passend-onderwijs
BeantwoordenVerwijderen