-Goedemiddag!
Een energieke en stralende jongedame staat voor ons.
-Loopt maar mee.
Jorike kent haar al en loopt als vanzelf mee.
Samen zakken we op zo'n bankje uit de gymzaal, in de oefenzaal.
-Jullie hebben wat vraagjes. Zullen we het daar eerst over hebben? Hoe gaat het met je, Jorike?
De fysio kijkt haar vragend aan en Jorike vertelt.
Het gaat niet zo lekker deze week. Maandag ging ze gigantisch door haar rug en ik kreeg het even spaans benauwd. Is dit het? Is dit haar toekomst? Altijd pijn, altijd uitkijken met wat je doet en hoe je jezelf beweegt? De pijn in haar rug komt me vreselijk bekend voor: dezelfde plek als ik had vorig jaar zomer. Met warmte en zalf proberen we de pijn te lijf te gaan. Maar deze vrijdag, tijdens het afgesproken bezoekje bij de fysio gaat het nog steeds niet zoals het was.
De fysio luistert en leeft mee. Ze denkt dat er wel twee weken over heen gaan voor Jorike deze pijn, die zo heel anders is als de pijjn van altijd, kwijt is. Tijdens de oefeningen ziet ze het ook: Jorike staat weer een stuk slechter als de vorige keer. Echt wel een paar stappen terug dus.
Een andere vraag wordt positief beantwoord. Omdat Jorike altijd last heeft van pijn in haar enkels krijgen we toestemming voor steunzolen, die het zwikken tegengaan. Niet dat we die toesteming nodig hadden, maar ik luister toch graag naar wat meer professionele mensen. Een eventuele spalk voor de nacht raadt de fysio af. Jorike is een echte buikslaper en kan dan haar voeten helemaal plat neerleggen. De oorzaak van de pijn in de enkels is dus al wel bekend: ze staat er mee op en gaat er mee naar bed. Maar beter is natuurlijk om een andere slaaphouding aan de te wennen, omdat met spalk niet echt lekker slaapt.
Onze laatste vraag gaat over het hoe-nu-verder.
Dit zou Jorike's laatste bezoekje zijn, maar welke sport is nu voor haar goed?
Allereerst plakt de fysio er nog een bezoekje aan vast, omdat het weer wat achteruit is gegaan.
-Maar onze fitnissruimte is natuurlijk een heel goede beweging voor Jorike.
Met een zuur gezicht zegt de fysio dit:
-Ik houd helemaal niet van fitness...
Verder raadt ze Pilates aan.
-Als het maar wel individueel wordt gegeven en aan jou kunnen wordt aangepast! Meestal is dat neit zo. Het belangrijkste is: langzaam beginnen en langzaam opbouwen!
Thuis spieken we op het web. Ik dacht het al: Pilates wordt gelijk met Yoga genoemd.
Nu aan jullie de vraag: hebben jullie enig idee van waar Pilates vandaan komt? Als sport bedoel ik dan hè! :-) Is het vanuit de occulte achtergrond hierheen gewaaid??
Ik ben daar wel nieuwsgierig naar, hoewel het al bijna zeker is dat Jorike gaat sporten bij haar eigen fysio: ze kent haar, het is individueel, eigen tempo en het is niet overdreven duur.
Of hebben jullie nog andere sport waar je, ondanks HMS goed mee kan sporten?
Gewoon op begeleidde fitness.
BeantwoordenVerwijderenInderdaad hier ook steunzolen voor het zwikken en echt alleen met gym op school zeer sterke enkelbandage aan.
BeantwoordenVerwijderenVerder spieroefeningen om alles erom heen wat sterker te maken.
Dochter sport niet...bij buien een beetje joggen en dan heeft ze pijn aan enkels en knieen,maar merkt toch bij vaker doen dat het wat sterker wordt.
Fietsen was een optie van onze fysio maar ondanks nieuwe lichte fiets met 8 versnellingen heel snel zere knieen.
Weet niet waar Pilatus als sport vandaan komt.....
ik heb er echt helemaal geen verstand van hoor, maar is zwemmen niet een idee? dat zou toch ook erg goed en niet erg belastend moeten zijn?
BeantwoordenVerwijderenja daar dacht ik ook gelijk aan,zwemmen is erg goed,in het water voel je je licht en heb je het minste pijn denk ik,heel veel sterkte hoor en succes met uit zoeken naar een leuke sport voor haar.
BeantwoordenVerwijderenIk heb een tijdje pilates gedaan, en vond dat wel super! Het ligt wel heel erg aan de persoon die de les geeft. Soms is het meer fitness/aerobics en soms meer yoga. Mijn juf deed heel erg haar best om rustig te rekken/.strekken en spieren te oefenen maar iedereen op zijn eigen niveau en geen hoog tempo met harde beats enzo. En zwemmen? Of is dat belastend voor haar rug?
BeantwoordenVerwijderenPilates komt van Ballet, de intensieve rek en strek oefeningen en kracht trainingen die balletdansers krijgen zonder sterk ontwikkelde spieren te krijgen, want dat is niet gracieus.
BeantwoordenVerwijderenPilates heeft inderdaad een ballet achtergrond. Het is niet zo zeer rekken en strekken, maar veel rompstabiliteitstraining . Wat dat betreft zou het een hele goede training voor je dochter zijn. Hoe sterker je romp spieren zijn, hoe minder last je vaak hebt van andere gewrichten. de fysio kan vast wel goed uitleggen hoe dit werkt.
BeantwoordenVerwijderenBij Pilates moet je goed je eigen grens in de gaten houden. Het gaat er niet om hoe ver of hoe lang je iets volhoudt, maar wat voor jouw lichaam goed is.
fitness is ook goed, evenals zwemmen. Misschien zou je een combinatie kunnen doen.