zaterdag 21 september 2013

Gezond leven, gezond geloven, Stormie Omartian

Gezond leven, gezond geloven. De titel sprak me aan. Vooral vanwege de combinatie eten en geloven. Het is Bijbels gezien gewoon de bedoeling dat we goed voor os lijf zorgen, zowel fysiek als mentaal. Dus ja.
Mijn interesse voor boeken gaat soms wat ver: ik zet graag alles op mijn verlanglijstje...
Soms gaat die drang iets te ver en wacht ik niet tot een moment voor cadeautjes.
Dit boek kocht ik dan ook per direct.

Wie de auteur kent van haar andere boeken, over vooral gebed, zal weten dat ze soms wat zwart-wit is. En natuurlijk ontbreekt haar  Amerikaanse identiteit niet.
Met zwart-wit bedoel ik dat ze oa zegt dat als je goed gaat eten, je niet meer ziek zult worden. Nou ja, daarover nu geen discussie, maar ik weet dat we hier en nu leven, op een gebroken wereld en dat het pas weer helemaal volmaakt wordt als de Heere Jezus terugkomt.
Buiten dat om is het een fantastisch goed boek. Ik heb er nog steeds erg veel aan.
Kort even haar hoofdstukken voor een gezond leven/Leven:
 
 1. Een vredig bestaan >> vrede met God is een must! Vrede met je naaste ook. Zo min mogelijk negatieve stress. Naast tijd voor verdriet ook veel tijd van dankbaarheid naar God toe helpt je de dingen in het juiste perspectief te zien.
 2. Puur voedsel >> zo natuurlijk mogelijk, eet vooral wat geschapen is om te eten, varieer en eet stressvrij: goed kauwen, tijd nemen voor wat je eet en niet je maaltijd combineren met werk of computer of zo.
 3. Voldoende lichaamsbeweging >> iedere dag minstens een half uur en drie keer in de week intensief. Met mooie tips over je ademhaling tijdens het sporten
 4. Voldoende water >> 4 keer per dag een halve liter water. Het waarom wordt prachtig uitgelegd. Ook tips om jezelf goed schoon te houden, bijvoorbeeld na het sporten of veel zweten afborstelen met een borstel (natuurlijk haar) en douchen met de luffaspons. (Heerlijk!)
 5. Bidden en vasten >> Vasten heeft een reinigende kracht. Eén keer per week een dag vasten maakt je vrij van gifstoffen die je inademt of inneemt bij voedsel. Eens per half jaar drie dagen vasten. Let op, ga dit nu niet per direct doen. Dit vraagt uitermate goede voorbereiding en richtlijnen!! (zie boekje...)
 6. Voldoende frisse lucht en zonlicht >> lekker veel naar buiten, ook als het kouder wordt. Zonlicht brengt leven. En wie kent de uitdrukking niet: even uitwaaien?
 7. Volmaakte rust >> Gezond slapen op een goed matras. Neem voldoende rustmomenten op een dag en natuurlijk: houdt je aan de sabbatsrust
 
 
Wat een prachtige dingen heb ik gelezen in dit boek. En wat een mooie, praktische tips. Ik heb het echt tot 'het mijne' gemaakt en pas bijna alles dagelijks toe.
Daarover de volgende keer meer!
 
 
 
 
 


3 opmerkingen:

 1. Mooi Aline, het is echt een praktisch boek.
  Vooral het waterdrinken kost mij moeite en probeer het al sinds de zomervakantie vast te houden.
  Helemaal met je eens wat betreft de Amerikaanse 'inslag'.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie tips, maar of het haalbaar is bij sommige tips... genoeg water drinken lukt me wel, beweging ook, maar vasten... lijkt me best moeilijk. ik ga zeker eens door het boek bladeren, want nieuwsgierig heb je me wel gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk je weer te kunnen volgen!
  En wijze tips, ik lees regelmatig van zulke adviezen ook over voeding/beweging maar weeg voor mijzelf wel altijd de haalbaarheid (en soms ook betaalbaarheid!) af. Ik merk namelijk wel eens om mij heen dat 'zo gezond mogelijk leven' ook een bepaalde stress kan opleveren (en dan vind ik punt 1 belangrijker!).
  Heerlijk voor jou dat je er al zoveel baat bij hebt!!

  BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een berichtje achter, dat waardeer ik en lees ik met plezier!