dinsdag 17 december 2013

Kerstfeest zonder kerstversiering

Al jaren is het zo dat de maand december hier een beetje onrustig is. Een beetje erg zelfs. Een beetje heel erg... Net als bij heel veel andere gezinnen! Daarin zijn we niets anders :)

Dit jaar is het zo dat man en ik ons er over verbazen dat het al half december is. Behalve dat de adventsweken er zijn, de kerstconcerten aan de lopende band zijn gestart en winkels voorzien zijn van zogenaamde kerstbomen, merken we verder maar weinig van kerststress.

En ook van de goedheilig man uit Spanje hebben we niets gemerkt.
De avond van vijf december moesten we zelf onder de aandacht brengen...

Start Rob op zes december altijd met een megagrote tas vol kerstversieringen, dit jaar bleef het uit. Hij had het er niet over, vroeg er niet om, taalde er niet na. De kerstmarkt ging, o joepie, door zonder ons!

Vorige week woensdag was het er op eens, maar toen hadden we dus al een dag of vijf gewonnen.
De slaapkamer van Rob werd eindelijk versierd met slingers, lampjes, ballen en sterren.
Maar beneden bleef het schoon en fris, antikerst. I love it!!!

Ikzelf begin er niet over, uiteraard...
We praten over kerstfeest, over het Kind in de kribbe en we zingen kerstliedjes. We verwonderen ons er over dat de Heere Jezus wilde komen en genoten van de aangepaste kerkdienst waarin Zijn komst centraal stond.

En ik verwonder me erover dat Rob een Kerst gaat vieren, bijna zonder versiersels.
Het enige wat ik van deze verandering kan denken is de invloed van de school.
Zat hij vorig jaar nog op de basisschool, waar vooral veel nadruk op een gezellige kerst werd gelegd, op het voortgezet is daarvoor duidelijk minder aandacht. Voor de dingen er om heen bedoel ik dan; dat Kerstfeest ten diepste gaat om Jezus zelf, daar concentreren ze zich gelukkig wel op!

Jarenlang werd ons huis versierd. Van boven tot onder. Vanaf zes december tot en met de 24ste werden er dagelijks dingen bij gehangen. Ballen te veel, slingers genoeg en prikkels te over, zelfs voor mama.
Maar nu niet.
Nu geen stuiterende kinderen, vallende kerstballen en enge kaarsjes. Nu alleen maar stil worden en toeleven naar het feest, zoals het bedoeld is: eenvoudig, maar vol blijdschap!


5 opmerkingen:

 1. Wie weet gaat hij het overgroeien? Ik vind het best gezellig; maar het moet niet te gek worden natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedenk goed, er is altijd een 'gulden middenweg', iets tussen kaal=koud en te=gewoon te veel ;)
  Beetje versiering brengt ook een stukje gevoelswarmte toch ??
  xx Laura

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha zeker, Laura, maar het is nu zooo heerlijk, volgend jaar weer rustig aan starten en de vinger aan de pols krijgen en houden. En ach weet je, de scholen en zorgboerderij geven diverse knutsels mee, dat maakt het al leuk zat! Nu geen gouden met paarse en rode en groene slingers :-) En trouwens, warmte zat hier! :-))

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sorry, een beetje late reactie. Ik hou er ook niet van om het huis bomvol versieringen te hangen. Maar als de adventskrans weg is, komt toch het kerststalletje te voorschijn en ik maak een stukje groen op tafel. Het is per slot van rekening feest. Maar wel de geboorte van Christus en daar gaat het voor mij om met Kerstmis.
  Ik wens jou en de jouwen een gezegende Kerstmis.

  BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een berichtje achter, dat waardeer ik en lees ik met plezier!

Pagina's