maandag 27 augustus 2012

Psalm 1-150. En dan?

Het is zo'n twee-eneenhalf jaar geleden dat we ermee begonnen zijn Rob voor te bereiden op het meemaken van een kerkdienst. De eerste stap was daarin het aanleren van de psalmen.
In onze gemeente zingen we altijd uit het psalmboekje. In dit geval was dat dus erg makkelijk: ken je de psalmen, dan kun je alles meezingen.

Vol goede moed begon ik. Eerst leerde hij met de zondagsschool mee, maar toen hij ook daadwerkelijk meeging naar de kerk, ben ik met de kerk mee gaan leren. De psalm die als eerste werd gezongen, voor de dienst zeg maar, leerde ik hem die week van te voren aan. In dit geval was dat psalm 93. Maar ja, om de boel een beetje bekend te houden, zong ik bij het bed niet alleen twee coupletten van psalm 93, maar ook nog, als herhaling, 3 psalmen die hij al had aangeleerd. Zo blijft het een beetje warm...

En nu, twee-eneenhalf jaar later zijn we er doorheen. Hebben we alle psalmen gehad en kent Rob dus 1-150. En ja, wat nu? Beginnen met het volgende gezangenboek? Maar daar komt geen eind aan. Alle zevenhonderd zoveel nummers van opwekking? Zijn we zo 700 weken verder natuurlijk.. Nee dus.
Ik heb een beter idee. We gaan gewoon door. Maar in plaats van de vier psalmen keer twee coupletten zing ik nu twee psalmen keer twee coupletten. Scheelt de helft aan tijd en stembanden!
Gisteren psalm 93 en 94. Vanavond 95 en 96 enzovoort.
Rob vindt het prima. Niet dat hij nog mee gaat naar de kerk, dat lukt gewoon helemaal niet. Maar ach, we houden vol. We houden moed. Je weet nooit. Later, als hij volwassen is en een kerkdienst kan meemaken heeft hij er vast veel profijt van. Tenzij we dan uit Opwekking zingen...

5 opmerkingen:

 1. Wat mooi om je kinderen al zo jong de Psalmen te leren, daar heb je inderdaad je hele leven profijt van. Met onze kids heb ik op een gegeven moment 'Kinderopwekkingsliederen' geleerd. Elke week één liedje en dan af en toe herhalen. Ook Elly en Rikkert luisteren/draaien is erg leerzaam!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vaak blijven liederen me beter bij dan het gesproken woord. Rob zal vast nog 'ns heel veel hulp hebben aan die liederen, al lukt 't m niet om een preek bij te wonen! Je geeft hem eigenlijk zijn eigen 'dienst', elke avond :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Psalmen zijn best moeilijk om aan te leren. Ik had er moeite mee. Heel goed van hem dat het hem lukt, dankzij jou.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een heerlijk stuk im te lezen. Ik hoop dat de psalmeer nog heeel lang in blijven! Wel knap hoor dat hij ze nu allemaal kent!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een goede zaak. Ben altijd jaloers op mijn vrouw die van kind af aan met de psalmen is grootgebracht wat zich vastzet in je gedachten. Misschien iets om na te volgen maar ik val snel in slaap zodat ik opzie tegen psalm 119...

  BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een berichtje achter, dat waardeer ik en lees ik met plezier!