woensdag 31 oktober 2012

Hervorming en Halloween: 31 oktober

Eigenlijk wilde ik NU de keukenkastjes gaan soppen. Maar het is beter nu een blogje te schrijven over wat me bezig houdt.
Vandaag 31 oktober. Voor de kerk een dag van hervorming. Mooi woord: her-vormen: opnieuw samenstellen? Opnieuw maken? Zo was het jaren geleden bij Maarten Luther toen hij de stellingen aan de kapel hing. Wat bracht het teweeg!
We mogen wel heel dankbaar zijn dat we daar nu nog altijd zegen van ondervinden!


Vandaag 31 oktober. Voor veel mensen een dag van Halloween.
Feest.
Feest?
Ik zie dit feest echt als feest van de satan. Met z'n uitgeholde pompoenen, verminkt tot heksengezichten. Met de heksen zelf en alles wat met wicca te maken heeft. Wat satanisch!
We doen satan ontzettend veel plezier door alle aandacht die hij krijgt. De vreugde die al zijn slachtoffers ondervinden in het aanbidden van deze vijand van God.



Ik citeer een stukje van wikipedia voor het juiste beeld van Halloween
De naam "Halloween" is afgeleid van Hallow-e'en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische Nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun, het Ierse woord voor de maand november).
Samhain was ook nog om een andere reden zeer bijzonder. De Kelten geloofden namelijk dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terug kwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar.
Op het eiland Groot-Brittannië werd Halloween vooral door de Kelten gevierd. De geesten die uit dode mensen op zouden rijzen, werden aangetrokken door voedsel voor hen neer te leggen voor de deuren. Om echter de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Toen de Romeinen Groot-Brittannië binnenvielen, vermengden ze de Keltische traditie met hun eigen tradities, die eind oktober natuurlijk de viering van de oogst betroffen en ook het eren van de doden.
In de negende eeuw van de huidige tijdrekening steekt een Europees christelijk gebruik de zee over en vermengt zich met het Halloweenfeest. Op Allerzielen - 2 november - gingen in lompen gehulde christenen in de dorpen rond en bedelden zielencake (brood met krenten). Voor elk brood beloofden ze een gebed te zeggen voor de dode verwanten van de schenker, om op die manier zijn bevrijding uit de tijdelijke straffen van het vagevuur te versnellen en zodoende zijn opname in de hemel te bespoedigen. Het "Trick or Treat" spelletje vindt wellicht daar zijn oorsprong.
In de Verenigde Staten maakt het feest vooral opgang in de tweede helft van de 19e eeuw, toen grote groepen Ierse en Schotse immigranten het land binnenkwamen. In de VS duikt dan de bekende jack-o'-lantern-pompoen op, die in de hele wereld wellicht het bekendste gezicht van Halloween is.
 
De geesten die uit dode mensen herrijzen, dat wordt gevierd! Afgrijselijk. Ik houd me er verre vandaan. Denk ik. Maar dan start ik internet en komt de zoekmachine met een plaatje van zwarte raaf, doodskop, spook en  'enge geluiden'. En zo dringt het ook mijn huis binnen. Ongevraagd, ongewild.
Veel bidden vandaag, dwars tegen al die satanaanbidders in. Vanvond/vannacht houden ze speciale momenten om satan te aanbidden. En wij?

 Bid je mee voor Gods openbaring en Zijn almacht. Zodat al die mensen zien waar werkelijke vreugde vandaan komt? Werkelijk feest is alleen als je in Christus geborgen bent.

9 opmerkingen:

  1. Hmm, gewoon negeren, niet al te veel aandacht aan besteden, dat Halloween... Ach, sommigen bestempelen kerst ook als zijnde 'van de duivel' (vanwege heidense invloeden, alleen de gekozen datum al bijvoorbeeld).
    Hervormingsdag ken ik eigenlijk niet als speciale dag... Maar over Maarten Luther heb ik wel veel gelezen! Een belangrijk ding - naast het aankaarten van misstanden binnen de RKK - is dat hij heeft bewerkstelligd is dat wij 'gewone' mensen de bijbel zélf kunnen lezen en dit niet langer voorbehouden was aan geestelijken of rijken... Mede dankzij de drukpers. Dat opende de weg voor andere goede ontwikkelingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. nee ik vind het ook niks dat halloween,ik schenk er geen aandacht aan,en hervormingsdag kennen ze hier ook ja,volgens mij is er vanavond ook een kerkdienst ,maar wij kennen het verder niet eigenlijk

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hieronder ook nog wat informatie over Halloween. Inderdaad iets om je niet mee in te laten.

    http://www.frissewateren.nl/archief/37/Halloween%3A%20slechts%20onschuldige%20pompoenen%3F.html

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mee eens. Wij doen de gordijnen bij uitzondering dicht, zodat we de kinderen in de straat, hoe knullig ook, kunnen negeren....

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ach, het grootste bezwaar dat ik er tegen heb is dat de commercie er mee aan de haal gaat, net als met andere feesten, ook de christelijke.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik vind het helemaal niets dat Halloween. Ik wil er ook niet aan meedoen. Ik zie helaas wel veel dat mensen het op 11 november willen gaan doen. Deze huizen lopen we dan ook voorbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mooi stukje Aline! Halloween speelt in onze stad niet en bij Hervormingsdag hebben we afgelopen zondag uitgebreid stil gestaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Nee, hier ook geen Halloween. We zouden Luthertje spelen op de 31e maar daar is niets van gekomen helaas. (Kun je leuk naspelen hoor: Stellingen op de deur timmeren, ontvoerd worden, de bijbel zogenaamd in de volkstaal schrijven, een inktpot naar de duivel gooien etc.)

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een berichtje achter, dat waardeer ik en lees ik met plezier!

Pagina's