woensdag 12 december 2012

Mama bezig houden

Was Rob de afgelopen tijd druk met mij bezig houden door middel van 'werken', inmiddels is zijn opzet veranderd. Maandenlang eiste hij al mijn tijd op: ik moest zodra hij uit de schoolbus sprong aan de slag: knuffels eten geven, met de knuffels zwemlessen (klik), zijn kamer mooi maken, troep ruimen en een feestjes voorbereiden. Alles wat in zijn hoofd op kwam MOEST gebeuren.
Kon ik nee zeggen? NEE! Ik ga er in mee, een heel eind tenminste. Hierdoor houd ik hem bezig en vulde hij de tijd met leuke dingen doen, terwijl verveeltijd kliertijd is. Dus het was me wel wat waard.
Natuurlijk mopperde ik wel eens. Dan zat ik die malle knuffels te voorzien van lege doosjes smarties, van nepfruit of legde ik hen in hun lekker warme bedje onder een oude handdoek.
'Je bent gek!' dacht ik regelmatig. Maar ja, zo samen bezig zijn met de dingen die hij leuk vindt is ook wat waard. Qualitytime met mijn zoon, noem het maar zo.
En ik weet: het gaat een keer over. Een obsessie is dit. Dat duurt nooit langer dan een half jaar...

Nu is het zover lijkt het. Rob is toe aan wat anders. Wat nieuws. Je gaat toch geen knuffels eten geven? Wie doet nu zoiets????
Zijn nieuwe manie begon al een paar weken terug en vol enthousiasme leerde hij me stratego.
Ik, met mijn totaal-niet-strategisch-oog, was een makkelijke prooi voor menig bom of zelfs maarschalk. Helemaal in het spel zat hij.
Toen ik hem eens 'kletsmajoor' noemde antwoordde hij dat hij een 'kletsmaarschalk' is. Kijk, dat komt daar vandaan dus. Wat maakt het ook uit: kletsen doet-ie toch wel.

Net nadat ik stratego een beetje onder de knie kreeg, maakte Rob een eigen kwartet: een breukenkwartet. Iedere dag is het vaste prik: zodra Geert op bed ligt moeten wij als ouders met hem kwartetten.
-Leuk! zeg je misschien. Ja hoor. Af en toe wel. Weet je, ik zal het maar opbiechten: ik ben helemaal geen spelletjesmens. En geen knuffelmens. En geen zwemjufmens. Ik ben meer zo'n : ga-lekker-zelf -spelenmens. Dus nu begrijp je wel hoe moeilijk het voor me is: dagelijks stratego en kwartetten. Arme ik....

Maar gelukkig: stratego lijkt al weer over te gaan. in plaats van het mooi gekleurde blauw-rode bord staat er nu dagelijks een bruin-geelbord op tafel. Met schaakstukken.
Toen ik dat zag gebeuren wist ik het:
-Ik niet! Ik doe niet mee! Ik kan niet schaken en ik kan het niet leren. Daarvoor moet je echt bij papa zijn!
En zo is het. Papa schaakt met de jongens. Rob trekt niet alleen ons, maar ook Geert mee in zijn spel. En zo is er dus een eind gekomen aan maximaal 1 keer per dag met beide jongens stratego spelen. Papa speelt schaak. Zie zo, wat een rust.

O ja? Ben ik er nu van af? Kan ik nu lekker met mijn boek op de bank?
Helaas: Rob wil zijn mama, dus hij verzint vanzelf wel weer iets nieuws.
Inmiddels maakt hij huiswerk voor me klaar. Inleveren: graag volgende week maandag. En dan kwartetten: ruimtekwartet, kinderboekenkwartet, breukenkwartet, verkeerskwartet, politiekwartet.
O, volgens mij heb ik er al vier: KWARTET!!!!


Huiswerk: Klik voor vergroting

8 opmerkingen:

 1. Grappig om te lezen maar niet altijd grappig voor jou, denk ik. Mijn zoon zit op een schaakclub. vast ook iets voor jou. Alleen is het erg luidruchtig. Toch heeft hij er, als jongen met autisme, geen last van :-) Rara ... Succes met je huiswerk hè?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk dat huiswerk. Heeft-ie toch maar mooi alleen gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O wat herkenbaar!
  en wat een massel dat hij naar school gaat, heb je toch even adempauze :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haha, huiswerk voor mama! Hij houdt je van de straat, zeg maar :) Je investeert heel wat in hem zo, al zie je de vruchten er misschien nog niet altijd van - het is heel wat waard, die qualitytime. Succes met alles wat 'ie voor je bedenkt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hihi, mama bezighouden, daar is hij goed in! Maar wel super dat je ondanks je antipathie tegen zijn favoriete spellen (en zeker wat spelletjes betreft deel ik die antipathie) toch mee doet, daar ben je mama voor en dat doe je super.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is erg grappig opm te lezen , maarvoor jou erg vermoeiend zo lijkt me !!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Haha schaken tja heb ik ook wel graag gedaan maar ik ben niet meer zo'n spelletjes man. Nou ja.....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het huiswerk is wel geweldig, en dat schrijven heeft hem wel een poosje bezig gehouden. Maar o, wat kost dat een tijd, steeds zo met ze spelen... ik doe het graag, spelletjes, maar ook niet altijd en zeker niet elke dag hetzelfde spel. Jezelf aan de kant zetten, succes!

  BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een berichtje achter, dat waardeer ik en lees ik met plezier!