zaterdag 22 december 2012

Gezellig Kerstfeest!?

Neerslachtig. Dat is het juiste woord. Zo voel ik me een beetje, deze laatste weken.
Diep van binnen is er het besef van grote vreugde en blijdschap: Kerstfeest! Jezus kwam tot redding van de wereld! En tegelijkertijd die neerslachtigheid.

Als jonge meid had ik daar al verdriet over: wat erg dat het nódig was dat Jezus kwam. Dat Hij zijn mooie plekje in de hemel moest verlaten om naar deze zondige wereld te komen, zodat we gered kunnen worden.

Maar momenteel is dat verdriet anders geworden. Neerslachtigheid. Niet omdat Jezus kwam, niet omdat Hij Zijn hemelse heerlijkheid moest verlaten, voor ons. Maar door alles wat ik om me heen zie.

Al die mensen die hun uiterste best doen of gaan doen om kerst tot een gezellig feest te maken. Vooral gezellig. Vrede op aarde, toch? De lichtjes, de versieringen, nieuwe kleren, ja! Ik ook! En vooral het eten. De folders die de bus binnen rollen, rondgebracht door onze eigen meiden. Zo vol van alles wat gezellig en vooral lekker is! Recept op recept krijg je door je strot geduwd, het een nog beter als het ander. Ik raak hier zo negatief en gefrustreerd van!

Dan loop ik in dorp, mezelf druk makend om alles klaar te hebben voordat de vakantie begint en dan zie ik zo veel leegte om me heen. Gezelligheid wordt gecreeerd, de schijn wordt opgeworpen, maskers opgezet. En we verwachten van elkaar niets anders dan enkel blijdschap en een goed humeur.

Heeft Kerst dan niets anders meer te betekenen? Is het zo leeg geworden in ons hart, dat we er niet eens meer aan dénken dat Jezus je vol wilt maken met Zichzelf, met Zijn Geest? En terwijl ik daar loop, in het centrum van de stad, van ons leven, vraag ik me af wie het nog wél weten. Wie de Heere nu nog kennen tot eigen zaligheid en behoud.

Het breekt me zo op dat ik het liefst alles aan de kant gooi en de kerstdagen doorbreng in bed. Deken over het hoofd en wegblijven maar. Geen kerstdiner, geen kerstcadeautjes, geen lichtjes, geen kaarsjes, geen...vul maar aan. Gewoon een sneetje droog brood en wat water en verder niets.
Toen ik daar laatst een gesprekje met iemand over had en hij zichzelf uitnodigde voor het mee-eten van de kerstkalkoen (!), heb ik 'ja' gezegd.
-Je komt maar. Maar wij eten onze kalkoen niet met kerst hoor, zal wel iets van 10 januari worden ofzo, flapte ik er uit. Dus komt hij tien januari. Want het gaat ten diepste niet om kerst, maar om kalkoen, zo vat ik mijn conclusie samen.

Ik bid dat Nederland en heel de aarde weer de ware blijdschap van Kerst mag gaan leren kennen.
'Een Kind is ons geboren, een Zoon is ons gegeven', woorden uit Jesaja worden dan heel persoonlijk.

'Een Kind is voor MIJ geboren, een Zoon is aan MIJ gegeven.'
 
De vraag is niet of we een gezellig kerstfeest gaan vieren of hebben gehad. De vraag is of we de verschijning van Jezus Christus, Zijn komst, hebben lief  gekregen. Kun jij daar al 'Ja' op zeggen?
Dan mag ik je een gezegend Kerstfeest toewensen. Misschien wel gezellig met je gemeente, familie of vrienden. Maar vooral in de aanwezigheid van Gods Geest en in de wetenschap dat Hij kwam voor Jou!! Dan wordt het Kerst en Pasen op één dag, uitziend naar Zijn tweede komst.

Maranatha! kom Heere Jezus, kom snel!

 
Wandelen met jesus, welkom als volger. Dat je blognaam maar veel over je zeggen mag!

8 opmerkingen:

 1. Ja, helaas is Kerstmis voor het overgrote deel van de bevolking verworden tot het Paasfeest: gezellig, lekker eten en de commercie viert hoogtij. Maar waarom we feest vieren weten er niet veel meer: o ja, het heeft iets met geloof te maken, Jezus is geboren, toch? Vaak hebben ze ook nog een kerststalletje in huis staan, want dat staat zo leuk.

  Ik bid met je mee dat de mensheid de ware betekenis van Kerstmis (weer)leert kennen.

  BeantwoordenVerwijderen

 2. Hij vroeg ons naar binnen te keren en hem daar te ontmoeten....dus dat bed met die lekkere warme dekens voldoen prima hoor ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja kerst heeft iets dubbels, iets moois en iets lelijks. Helemaal mee eens....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je geeft me weer iets om over na te denken! Gezegende dagen toegewenst samen met je man en kinderen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ooo jaaa zoo herkenbaar,

  ik wens je hele gezegende kerstdagen en een goed 2013

  liefs yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dag,
  Kwam vandaag je blog tegen en meteen dus dit stukje over de ware betekenis van wat Kerst eigenlijk zou moeten zijn.Het is idd tegenwoordig bijna alleen nog de gezelligheid, het teveel eten en alles erom heen. Zó totaal niet belangrijk...jammer is dat dat de meesten de echte Kerstgedachte kwijt zijn geraakt ergens....of zelfs nooit gehad hebben.

  Wens je fijne dagen toe, in bed of ergens anders;-)

  Groet,Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja, daar kan je een beetje verdrietig over worden. Het is heel mooi om feest te vieren. Om als je familie hebt, bij elkaar te zijn.

  Maar het zou helemaal geweldig zijn als je tijdens Kerst echt contact met Jezus zou hebben. Via gebed, de bijbel ...

  Ik wens jou in iedergeval eem gezegende Kerst toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Aline, sorry, ik heb per ongeluk jouw reactie op mijn kerstwens verwijderd.

  BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een berichtje achter, dat waardeer ik en lees ik met plezier!