dinsdag 23 november 2010

Nog een keer passend onderwijs

Oke, ik geef het toe. De column over 'passend onderwijs' was misschien een tikkeltje overdreven. Tenminste, dat hoop ik dan. En ik hoop van harte dat het waar is wat de anderen zeggen: het zal wel meevallen...

Maar ..waarom houdt de school van onze Rob er dan zo sterk rekening mee, dat ze na 2012 een ander soort school zullen worden? Niet omdat ze dat willen, maar omdat de meeste kinderen zullen gaan intergreren naar een gewone reguliere school. En al deze kinderen nemen hun geld, hun rugzakje mee.
Waardoor er minder geld te besteden is aan de extra onderwijsassistenten. Betekent minder begeleiding in de klas, meer stress voor de leerkracht en meer onrust in de nu zo heerlijk rustige klassen.

Nu is het vast en zeker zo dat Rob autistisch genoeg is   :-(   om op deze school te kunnen blijven. Hoera! Maar al die kinderen dan, die een hoog IQ hebben en daardoor veel slimmer over komen, en dat ook zijn? Zij zullen in hun beperking eventjes niet opvallen, maar in hun begaafdheid wel. Lang leve Asperger!!

En inderdaad, ik merk ook dat de scholen er nog lang niet klaar voor zijn. Maar ten diepste is de regel al vastgelegd en hebben reguliere scholen na 2012 geen keus meer om nee te zeggen tegen je kind. Ze worden verplicht aan te nemen. Of ze daar nu klaar voor zijn of niet.

Voor ons als gezin, en voor de kinderen met een mildere vorm van autisme, die evengoed het juiste onderwijs met de juiste begeleiding zouden moeten kunnen krijgen, voor hen hoop ik ook dat het allemaal nog wel meevalt. En dat ze lekker op de school van nu kunnen blijven. Houdt de school het geld en dus ook de middelen om de kinderen passend onderwijs te geven!

                                        
                                                                                                                   Aline

Tip: kijk op de site van www.rijksoverheid.nl/passendonderwijs, kreeg ik door van een medelezer. Nog bedankt daarvoor Karien! Het is een erg duidelijke site hierover.

2 opmerkingen:

 1. Ik vind het soms best moeilijk. Onze zoon is op zijn plek op de LOM.
  Maar Moniek is niet gelukig op de basisschool. Te grote klas, te veel prikkels, drie ADHD-ers in de klas. ( waarvan zij ook een behoorlijke is).
  Waarom niet wat meer klasse-assistenten in een groep? Waarom de groep niet splitsen

  Het is ingewikkeld geworden

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb vertrouwen! Wat mij van passend onderwijs is bijgebleven (ik ben secretaresse van de GMR van een stichting van zes christelijke scholen) is dat (reguliere) scholen niet verplicht zijn om je kind aan te nemen, maar wel verplicht om voor elk kind die op hun school wordt aangemeld, de plek te zoeken die voor hen het beste is, bij henzelf of op het speciaal onderwijs. Hierover maak ik me geen zorgen. Wel kun je natuurlijk verwachten dat er door bezuinigingen nooit een ideale situatie ontstaat voor alle Nederlandse schoolkinderen, maar dat gaat waarschijnlijk iedereen aan...

  BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een berichtje achter, dat waardeer ik en lees ik met plezier!