maandag 27 december 2010

Kerstplanning

Ondanks alle moeiten, die we vorige week meemaakten met Rob, was ons Kerstfeest heel goed. Ik kan je zeggen: dat was echt gebedsverhoring. Vooral tweede kerstdag zou heel druk worden. Naar de planning vroeg Rob de avond ervoor. Ik vertelde het hem. Luister maar mee.
We gaan:
-Naar de kerk, jij niet, papa met de anderen. "Oke." 
-Naar opa en oma, daar gaan we ook eten, simpel eten, maar we blijven er dus langer.  "Nee, he..tot hoelang blijven we dan?" Ik kan hem dat niet zeggen, maar er liggen wat activiteiten voor hem klaar. Wie weet helpt dat een beetje!
-Om 16.00 uur gaan we naar tante W, de hele familie komt daar. Vandaar uit gaan we naar de kerk, op de markt, allemaal. "Ik niet!" Gelukkig mag hij morgen nog kiezen, wel of niet mee.
Het is absoluut te veel. Rob gaat te keer als een jonge hond, slaan en schelden is het enige wat hij nog kan. Luister nog even, zeg ik, dan zal ik je vertellen wat we na de kerk gaan doen. Of dat landde weet ik niet, Robs hoofd was onder z'n dekbed en ik mocht hem niet meer aanraken. Wat is dat moeilijk, gezellig kerstfeest vieren als je iemand bent met autisme, niet van drukte houd en al die activiteiten gewoon niet kan overzien. En als je dan ook al om 2.00 uur wakker was om eerste kerstdag te vieren..Ja, eigenlijk mag boos worden dan wel! Maar ik was ook moe, ik vond het ook allang niet meer leuk! Ik zucht eens diep en begin het laatste op te sommen:
 -Na de kerk gaan we met elkaar eten, brood en wat warme hapjes. En dan gaan we ongeveer 20.00 uur naar huis.

Dat laatste was foute planning, maar het was zo gezellig dat Rob daar niet meer om gaf. We waren 21.50 uur thuis.
Bij opa en oma is hij heel lief geweest met alle activiteiten: pinda's rijgen, sneeuw ruimen en helpen bij het eten koken. Op de terug weg naar huis besloot hij: Ik ga mee naar de kerk! Fantastisch was dat. Al zullen de mensen achter hem gedacht hebben dat hij minstens 3 keer ADHD heeft, dat kon me niet zo veel schelen. Hij hield vol, de hele zangdienst. En zingen dat hij deed! Geweldig! Had ik toch niet voor niets de liederen opgevraagd bij de dominee én elke avond al die liedjes gezongen!
En daarna eten, tja daar is-t-ie voor geboren denk ik: stokbrood en lekkere hapjes, als toetje een stel tompoesjes, ach het is maar een keer tweede kerstdag. Toch?

Aline

2 opmerkingen:

  1. Poeh...wat een gedoe hè? Wat een verassing dat het dan nog zo goed gegaan is! Hij is dus gek op eten! leuk...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oooo wat super zeg dat het zo goed gegaan is. Tja het is zo moeilijk deze dagen voor onze knullen. Ik vertel het ruim van te voren zodra ik een planning weet zet ik het in het dagprograma neer en hebben we het elke dag erover. Moeilijk ja maar zo kan ik het wel houden met Jacob.

    Wat voor programa gebruiken jullie voor Rob?

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een berichtje achter, dat waardeer ik en lees ik met plezier!