maandag 29 augustus 2011

Eerlijk

Het is alweer even geleden dat ik er was. Bij de meest favoriete winkel van jonge meiden denk ik. Het is absoluut niet mijn favoriet, maar ja, jonge meiden zei ik, toch. 't Is ook niet de favoriete winkel van mijn dochters. Jonge meiden! En gelukkig maar denk ik.
Afgelopen zomer moest ik t-shirts hebben voor een van de dochters.
-Kijkt u maar mam, zei ze makkelijk.
Winkel in, winkel uit. T-shirts? Niet veel te zien deze zomer...Uiteindelijk begon ik aan de minst leuke winkels. En jawel, hier vond ik wat ik zocht. Keuze uit drie. Niet veel, maar genoeg.

Ik schrok wel een beetje van een krantenbericht afgelopen week. Natuurlijk weet ik dat het het beste is om eerlijke producten te kopen. En, ja, ik doe mijn best, hoor. Koop regelmatig fairtrade-producten. Koop alleen maar Campinaproducten, voor onze eigen Nederlandse boeren, weet je! En probeer ook eerlijke kleding te kopen. Maar 't liefst wel betaalbaar. Verder geef ik natuurlijk heel veel giften aan al die 'arme landen'.
En dan lees ik in de krant dat er bij een fabriek van de H&M bijna 300 arbeiders zijn flauwgevallen. En het schiet door me heen als ik het stukje lees: stel je voor. Schadelijke stoffen in shirts. Kan een mooie boel worden als ze in de winkels hangen. Vallen medewerkers en klanten een voor een flauw.
Ja, zo gaat dat, je haalt de situatie direct naar je eigen woon-en leefomgeving...
Tot ik verder lees:
-De oorzaak van de 'vreemde geur aan de kleding' wordt nog onderzocht. Alle 4000 arbeiders zijn naar huis gestuurd tot volgende week.
Netjes toch he, van dit winkelketen.
Ja! Ze hadden waarschijnlijk geen keus.
Maar nu het slot van het artikel:
-Grote concerns zijn naar Cambodja getrokken omdat ze daar nog goedkoper kunnen produceren dan in sommige andere Aziatische landen De arbeidsomstandigheden in Cambodja laten echter vaak te wensen over.
Slik. Daar sta ik dus niet heel vaak bij stil he, als ik kleding vergelijk met kwaliteit en prijs. Hoe geodkoper, hoe lekkerder het voelt, koopjesjager als ik ben!
Maar wat zullen die arbeiders daar in Cambodja nu denken?
-Hehe, eindelijk eens vakantie?
Of... hebben ze nu naast werk ook helemaal geen eten deze week?

3 opmerkingen:

  1. Daar schrik ik best van. Wij kopen dingen en de arbeidsomstandigheden zijn ronduit slecht betaald, stresserig en zo ongezond dat mensen flauwvallen. Ik weet niet of het helpt als een enkeling niet meer koopt bij dit winkelketen. Dan moeten we het met z'n allen doen. Of er moet vanuit de overheid gekeken worden ...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. tja als je dit leest en je leest dat alle 4000 werknemers naar huis zijn gestuurd, dan gaan bij mij de alarmbellen rinkelen, deze mensen hebben een week geen inkomen en geen inkomen is geen eten..... Aan de andere kant kijk ik ook wel naar me eigen portemonnee want ja we hebben maar een x bedrag per maand waar we het mee moeten doen. We proberen het dus wel goed te doen, maar dat lukt helaas niet altijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is in en in triest dat het zo werkt in de wereld!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een berichtje achter, dat waardeer ik en lees ik met plezier!